Chazia Mourali

Het Schoonmaken Van De Keramische Kookplaat, Hoe Pak Ik Dit Het Beste Aan?

Keramische kookplaten zijn geweldig. In vergelijking met oude gietijzeren fornuizen, bespaart een keramisch glazen oppervlak veel meer energie en is het gemakkelijker schoon te maken – in theorie! Na verloop van tijd kan uw keramische kookplaat het slachtoffer worden van water dat overkookt uit potten, ingebakken vet en tal van andere vlekken. Om het nog erger te maken, moet je extra voorzichtig zijn bij het schoonmaken van dit soort fornuis. Veel mensen letten hier ook op tijdens kookplaat vergelijken.

De industrie is zich terdege bewust van deze problemen en biedt een hele reeks reinigingsproducten om het vuil te verwijderen. Hoewel deze verschillende sprays en gels hun werk doen, kunnen ze extreem prijzig zijn, vooral als je de keramische kookplaat net zo goed kunt reinigen met huishoudelijke producten. Hier zijn acht van de meest effectieve trucs om uw keramische kookplaat weer op zijn best te krijgen.

Maak De Keramische Kookplaat Zo Snel Als Mogelijk Schoon

Hier is een snel advies om te beginnen – maak je keramische kookplaat schoon zodra je klaar bent met koken! Het is het beste om schoon te maken terwijl de kookplaat nog warm aanvoelt. Dit voorkomt dat oude vlekken steeds opnieuw in het oppervlak worden gekookt.

Het enige dat u nodig hebt is een glasreiniger en een zachte doek voor dagelijkse verzorging. Je kunt je eigen glasreiniger maken door 8 fl oz water, 8 fl oz terpentine en 2 theelepel appelazijn samen te mengen. Om kalkaanslag te bestrijden, is het goed om een ​​vochtige doek te gebruiken om wat citroen af ​​te vegen (de helft van het sap of sap rechtstreeks uit de fles).

Vast Gekookt Eten Op De Keramische Kookplaat

Was de pan voor het koken van pasta te klein of belde de postbode op het verkeerde moment? Wat de reden ook is, ingebrande vlekken kunnen met een vrij eenvoudige truc worden verwijderd.

Je hebt nodig:

  • azijn
  • bakpoeder
  • afwasmiddel
  • handdoek

Spuit een gelijkmatige laag azijn op de kookplaat en strooi het bakpoeder erover (dit kan meer zijn dan de azijn). Dompel de handdoek in warm water gemengd met afwasmiddel en verdeel het over de kookplaat. Laat de handdoek daar enkele minuten liggen of, als je de tijd hebt, ‘s nachts. Om te eindigen, kunt u eenvoudig het vuil met een doek wegvegen.

Vast Gekookt Eten Van Een Hoger Niveau

Als de ingebrande vlekken op de kookplaat bijzonder hardnekkig zijn, giet dan wat water op het keramische glas. Langs de zijkanten is de rand van het fornuis meestal iets verhoogd, zodat u een zeer dunne waterfilm kunt maken. Verwarm de waterfilm en laat deze langzaam afkoelen. Werk vervolgens voorzichtig aan de ingebrande vlekken met een keramische kookplaatschraper .

Maak Gebruik Van Een Vaatwas Tablet

Om je keramische glazen kookplaat goed diep schoon te maken, heb je een vaatwas tablet nodig. Deze tabs werken met enzymen om vet en vuil af te breken bij lage temperaturen. Los eerst het lipje op in een kom met meerdere druppels water. Breng vervolgens het mengsel op het gebakken in vuil aan en laat het gedurende enkele uren zijn magie laten werken. Om de pasta vochtig te houden, kunt u er een vochtige doek op leggen. Wrijf de vlek weg met keukenpapier om te eindigen.

Krassen Voorkomen En Verhelpen Op De Keramische Plaat

Zelfs als u bijzonder voorzichtig bent met het gebruik van keukengerei, kan het heel gemakkelijk zijn om krassen op het glazen oppervlak achter te laten. Deze krassen zijn vooral vervelend omdat zich er voedsel en vet in kan ophopen. In het geval van kleine inkepingen, kunt u ze polijsten met wat tandpasta en een katoenen doek. Wrijf gewoon over de plek in een cirkelvormige beweging en blijf de resultaten controleren. Verwacht echter geen wonderen met deze methode, omdat keramisch glas erg slijtvast is.

Een effectievere oplossing is het gebruik van extra fijne staalwol . Geen paniek – staalwol met een fijne kwaliteit van 00 en 0000 is bedoeld voor het polijsten van glas! U hoeft alleen maar voorzichtig te zijn met markeringen die op het glas zijn gedrukt. Polijsten kan deze verwijderen.

Verkleuring Van Het Glas

Na verloop van tijd begint het zwarte keramische glas te verkleuren, dof te worden of een metaalblauwe glans te krijgen. Er zijn veel oorzaken voor verkleuring. Enerzijds kan dit het gevolg zijn van fijne kerven en krassen veroorzaakt door kookgerei. Aan de andere kant kan verkleuring een indicator zijn voor ingebrand vet.

U kunt petroleumbenzine of terpentine substituut gebruiken om dit soort vlekken te bestrijden. Dep een paar vlekken op keukenpapier en wrijf de vlekken grondig. Zorg ervoor dat de petroleumbenzine niet in contact komt met de afdichtingen aan de rand van het fornuis; anders kan dit hen beschadigen.

Neem Voorzorgsmaatregelen

Naast het verwijderen van vuil, worden professionele keramische glasreinigingsproducten geadverteerd om hardnekkige vlekken in de eerste plaats te voorkomen. Het reinigingsproduct bereikt dit meestal met behulp van glycerine. Vaseline of babyolie werken echter net zo goed. Dep na het schoonmaken een kleine (!) Klodder vaseline op wat keukenpapier en wrijf het in de keramische kookplaat. Dit geeft de kookplaat een mooie glans en maakt het moeilijker voor voedsel om in het oppervlak te bakken.